Igen-igen szubjektív beszámoló Zita és Laci dunabogdányi kiállításáról

 A Császár új ruhájából idecitált címbéli szállóige számomra kétszeres értelmet nyert tegnap este.

 A menyitó meglehetősen bensőséges, baráti, mindennemű formális hókuszpókuszt mellőző hangulatát jól illusztrálja az a tény,   hogy Királylaci - számomra meglepően, és szokatlanul - nyakkendő és zakó nélkül, kigombolt inggel képviseltette magát. Öveges Laci, - aki a porondmester szerepét kapta,-  a szokásos farmeringes formáját hozta, dehát őt már másképp el se tudjuk képzelni.

Tegnap este, és jelen beszámolóban az ő szavai kulcsfontosságúak lesznek.

 De előbb beszéljünk a képekről. Két jól elkülönülő szekcióban láthatóak Zita és Laci képei, amelyek közül én összesen kettőt nem ismertem. (Laci, kérlek töltsd fel ide a picike cross-process-kék, ill. a laktanyás-aramissos-kitekintős képedet.)

 Még a megnyitó előtt bele-belehallgattam a nézelődő közönség sugdolózásaiba,-  jó volt látni-hallani, milyen impressziók, kérdések merülnek fel a nézőkben, még Öveges Laci megnyitó, értelmező, komoly kérdéseket felvető és gonolatokat elindító beszéde előtt.  Leginkább  "hogyan készült?", "milyen manipulációkon esett át" tipusú diskurzusokat hallottam. Aramiss beszéde után viszont egészen másfajta kérdésekre kerestük a választ.

 Nagyon szépen beszélt a műkedvelő kifejezés mibenlétéről, és fotótörténeti jelentőségéről. Lacit is műkedvelőként definiálta, fotóművész statusa ellenére, de szavaiból számomra az derült ki, hogy  a szó valódi értelmében vett műkedvelő attitüd sokkal inkább előre viszi a világot, mint bárminemű formális  cím, tagság, vagy status.

 Habár, vagy éppen azért, mert ennyire különbözik  Zita és Laci képi világa, Aramiss arra kért bennünket, gondolkodjunk el azon, hogy vajh, a  szerzők mennyire lélektársak. Hát kérem, nagyon. A jin és jang tökéletes karnációja lóg a falakon. A nagyonis maszkulin  következetességet, sarkosságot, precizitást és szigort semmi nem ellensúlyozhatná jobban, mint Zita lelkének a képekből áradó, túlcsorduló finomsága és lágysága. Mindketten annyira szélsőségesen képviselik principiumaikat, hogy ha összeadjuk őket, nem jöhet ki más, mint a Tökéletes Egység.

 Aramiss beszédét azzal a gondolattal zárta, hogy a képeik által mennyivel jobban megismerhetők a szerzők, mint bármely más módon. Így van. Meztelen a Király.

Ha kiállítunk, mindannyian meztelenek vagyunk.

 Nem mellesleg Dunabogdány gyönyörű hely, homokos strandja, buja, árnyas erdői igencsak hívogatóak, úgyhogy jövő hétvégén kalandra fel, menjetek mindannyian kiállítást nézni, úszni, túrázni, lángost enni, mert ahogy a megnyitó végén arra felhivták a figyelmemet, a rendszeres vizuálesztétikai befogadás mellett a taktilis tapasztalásnak is fontos szerepe kell legyen.

 

 Képjegyzék:

  • mélyentiszteltpublikum
  • Aramiss jelenése
  • a kelleténél jobban megilletődött főszereplők
  • recenzens és a művésznő trécselnek a megnyitó alatt
  • A laktanyás és balatonos diaporámákat is megnézhettük újra - recenzens legnagyobb örömére
  • hűdevicces ez a kiállítás
  • 3M ( A művésznő, a mű, meg a modell)
     

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lato-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr461197006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kir_Royal · http://www.kiralylgy.hu 2009.06.20. 20:28:57

Köszönjük szépen az érzékletes tudósítást, és persze azt is, hogy képviselted a mi kis fotós körünket Dunabogdányban. Mind a szöveg, mind pedig a képek jól adják vissza a hangulatot.
A számodra ismeretlennek tűnő képeket akár láthattad is korábban, mert az a bizonyos kis méretű, cross-processes tavaly szeptemberben szerepelt itt a Látó-körön a "37 fok Celsius" című bejegyzésben. Az Aramiss-t ábrázoló "Fényvadász" pedig ez év elején került fel a kiralyesoveges.blog.hu oldalra más "laktanyás" képekkel együtt.
Egyébként pedig én is biztatok mindenkit: ha tehetitek, menjetek el Dunabogdányba, mert szép hely, és van egy csomó fotóznivaló is! :-)

tesztfoto · http://members.upclive.hu/falcsik.tamas 2009.06.21. 20:49:06

Köszi Nóra a beszámolót és a képeket.
A kiállítóknak gratulálok.

Főfüge · http://sonaj51.blogspot.com/ 2009.06.22. 12:01:56

Köszi Nóra a riportot.
Nekem a Király-i pár fotója tetszik! Jól kidomborítottad a tekintélyt!:)))
Az önlábkép is nagyon jó!

Surtess · http://surtessphoto.blogspot.com/ 2009.06.22. 21:08:12

Köszönöm a képeket,és a beszámolót!
Gratulálok Nektek!!!
süti beállítások módosítása