Zsúfolt, zajos, füstös, vagyis remek komcsmahangulatú volt a Pék Zoli sajátos montázsait bemutató "Városlátomások" című kiállítás megnyitója a Fiktív Pub-ban, Budapest Palotanegyednek is hívott, amde főként inkább kutyaszaros utcáiról ismert részén. Persze kutyaszar ide vagy oda, az egy hektárra jutó fotós kiállítóhelyek száma valószínűleg mégiscsak itt a legmagasabb, harminc méterrel arrébb, a Horánszky utcában található az Art Bázis, a Fiatal Fotóművészek Studiójának helye, a másik irányban pedig kb. ugyanennyire, a Mikszáth Kálmán téren a Lumen Galéria, ahol szintén jó kis fotókiállítosok szoktak lenni. Az A.P.A.cuka nevű étterem a maga 100 méternyi távolságával (és szintén alkalmi fotókiállításaival) már kimondottan távolinak tűnik innen nézve.

Sajnos a konkrét megnyitót (a meghívó szerint Németh Zsuzsa "barát" tartotta, akiről azért megtudtam, hogy belsőépítész, és hogy neki is köszönhető, hogy létrejött ez a kiállítás) már nem tudtam megvárni, mert az előre bejelentetten későn jövőkre számítva fél hétre halasztották, de talán jobb is, hogy eljöttem, mert így legalább befértek ők is a Fiktív Pub-ba. Tényleg jó sokan voltunk (a Látó-kört rajtam kívül tesztfotó képviselte, a szimpatizánsainkat pedig Tamás barátja, Wals és Zoli felesége, Ildikó), és nem volt könnyű szétválasztani a kiállítás megnyitójáa érkezőket, meg a sztenderd kocsmai vendégeket. Ez némiképp megnehezítette a fotók megtekintését is, hisz pl. a fenti, galériás részen kiállított képek egy részéhez csak úgy lehet közelebb jutni, ha egészen közel állsz az épp ott vacsorázó fiatal pár tányérjához.

Kétségkívül érdemes azonban megnézni PekZo városlátomásait. A stílust már ismerjük, s - megkockáztatom - a legjobban siikerült alkotásokat is, de számomra tetsző újdonság volt például a Gellért szobor és az Erzsébet híd motívumait felhasználó montázs. Erős, egységes és eredeti szemléletmódot tükröző anyag, méltó a bemutatásra.

Nem hagyhatom szó nélkül a zenekart, a Road Six Sax Quartett-et, mert azok számára, akik a zenét jobban értik, mint a képeket, tökéletesen visszaadta a PekZo furcsa alkotásai által kiváltott érzést. Hogy tudnillik az első pillantásra érthetetlen, már már idegesító káosz ("és különben is: miért van az a szobor ott fejjel lefelé, meg tán ferde is") hogyan áll össze némi odafigyelés után és vizuális műveltség birtokában harmonikus egésszé, hogyan válik lényegtelenné az egyes képi elemek konkrét jelentése, és hogyan alakul át vízuális élménnye.

Örülök, hogy Zolinak lehetősége nyítl kiállítania ezt a remek sorozatot, és ajánlom figyelmetekbe, hogy nézzétek meg, s közben igyatok egy sört a Fiktív Pub-ban, a Horánszky és a Krúdy utca sarkán. Az sajnos nem biztos, hogy olyan közönséggel találkoztok, mint akiket a legutolsó képen lehet látni, mert ők PekZo kedvéért jöttek, de a képek miatt akkor is megéri ...

(A fotók mobiltelefonnal készültek, s ez adott egy ötletet: a június téma a "mobillal készített képek" lesz.)

A bejegyzés trackback címe:

https://lato-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr41122832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Főfüge · http://sonaj51.blogspot.com/ 2009.05.15. 16:28:17

Köszönöm szépen a tudósítást!

A Látó-kört ezek szerint a megnyitón Tamás képviselte.:))))

Marla Singer (Nóra) · http://balazsnora.hu 2009.05.17. 07:36:28

Gratulálok, PekZo!
A kocsmahangulat, és a tömeg nagyon klassz lehetett, talán épp ezek tették igazán emlékezetessé a napot.
Keep on!
süti beállítások módosítása