Április

Látó-kör

2009.05.10. 21:32

Habár már az előző hónapot bemutató kis statisztika is az érdektelenség mocsarába fúlt, és - noha ma már tizedékét írunk - egyetlen sürgető e-mailt. SMS-t vagy postagalambot sem kaptam, hogy mi lesz már az áprilissal, most mégiscsak idepöttyintek némi összefoglalót, s így "látjátuk feleim szömtükhel, mük vagymuk."

És folytathatnám is a verset emígyen: "isa por és homou vagymuk." A blog bejegyzésinek száma ismét a tavaly nyár végi, őszi szintre esett vissza. Ráadásul a 45 bejegyzésből 3 névnapi és születésnapi köszöntő, 4 pedig csak szövegelés, képek nélkül ... Még az sem vígasztal, hogy úgy tűnik, az idei tavasz erős fáradságt hozott a fotósblogokra. Timi és Tüske honlapja egy hónapja nem frissült, A Király-Öveges blog sose is száguldott igazán, az év elején nagy lendülettel indult Art Fotó Klub vergődik. (Igaz, Főfüge és rajli termelnek szorgosan a saját blogjukra, és Nóra is szépen gyarapítja saját oldalán a képeket, a szimpatikus Cafée Rio is jól mozog, nem kis részben bepe 22 szordos közreműködésének eredményeként.)

Csináltam egy kis statisztikát. A 18 Látó-kör tagból mindössze hároman töltöttek fel képet az elmúlt 10 napban (persze ez már május, de inkább leírom itt, mert lehet, hogy májusi statisztika már nem is lesz ...). Heten (azaz a tagok 40 %-a)  kihagyták az egész áprilist is. A hozzászólások, kommentárok száma is lecsökkent, a többség legfeljebb a saját képeire adott véleményekre válaszol, már ha vannak saját képei ezen a blogon.

Mindez visszatükröződik a külső érdeklődés csökkenésében is. Még így is kétezer felett (2052) volt a látogatások száma áprilisban, de ez az ezévi legkevesebb, s mindössze háromnegyede az előző havinak. (Persze akkor kiállításunk is volt, és az meglökte a forgalmat. Apropos, kiállítás: akkor mintha nagyobb lett volna az aktivitás ...) Az oldalon töltött átlagos idő egyetelen másodperccel meghaladta a két percet, de hol van már a január-februári háom és fél perc feletti időtartam. Értelemszerűen csökkent az egy látogatás alkalmával meglátogatott oldalak átlagos száma is 2,3-ra az év eleji 3 körüli értékről.

Az érdeklődés csökkenésének okát a látogatások belső szerkezetének elemzése világosan mutatja. A www.lato-kor.blog.hu cím begépelésével (vagyis közvetlenül) csupán 347 alkalommal érték el az oldalt. Nyilvánvaló, hogy ez a bennfentesek megoldása, általában a tagok, vagy legfeljebb a leghűségesebb "rajongók" jönnek ezen az úton. Januárban még az öszzes látogatás 43 %-a ebből a közvetlen forgalomból származott. Februárra 30 %, márciusra 25 %-ra esett vissza az aránya,  áprilisban pedig már csak 17 % volt. Ha ehhez még hozzáveszükk, hogy a közvetlen forgalmon belül nagyon megnőtt azok aránya (meghaladta az egyharmadot), aki új látogatónak számít, egyértelműnek tűnik, hogy a Látó-kört épp tagjai hanyagolták nagy erőkkel ebben a bolondos hónapban.

Mellesleg: a teljesen egyedi látogatók számában nem is volt olyan drámai a visszaesés. Mert igaz ugyam, hogy az áprilisi 948 jócskán elmarad az előző havi 1208-tól, de nagyjából a januári és febrári érték körül alakul, és hát ugye márciusban a kiállítás miatt megnőtt az érdeklődés. (Más kérdés, hogy ezt az érdeklődést nem sikerült fenntartami ...). Jelentősen csökkent viszont az oldalmegtekintések száma: 4717 volt, ami jócskán elmarad a februári 7550-tól, de még az eddigi legrosszabb, januári 6505-től is. Lanyhult a nemzetközi érdeklődés is, míg az előző 3 hónapban nagyjából egyforma, 25 körüli volt a z országok száma, addig ezúttal csak 15. Igaz, hogy a külföldi megkeresések még így is ebben a hónapban érték al a legmagasabb arányt, közel 10 %-ot.

-----------------------

Ezek után az új pályázati témának legszivesebben az adnám, hogy töltsetek fel fotókat, akármilyeneket, de azért mégis csak csavarunk egy kicsit a dolgon. Talán épp Denhoda mondta még a fotózz.hu hajnalán, hogy a jó képben mindig van piros. Lehet, hogy nem ő volt, és az is lehet, hogy nem is igaz az állítás. Majd most kiderül. A májusi téma tehát a piros.

Mindazonáltal képeket feltölteni nem tilos, sőt ...

------------------------

A blog.hu csapatának segítségével rendbe tettem a kommenteket, most már nincs az az őrült nagy hézag az első és a további hozzászólások között.

Mostantól van arra lehetőség, hogy avatarokat, azaz az egyes szereplőket azonosító fotókat (ami lehet arckép, de bármi más is) hozzárendeljünk a kommentekhez. Kérlek, írjátok meg, hogy akarjátok-e.

A bejegyzés trackback címe:

https://lato-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr401113823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marla Singer (Nóra) · http://balazsnora.hu 2009.05.11. 12:35:41

Megint csak ezer köszönet.
A fejmosás jogos, ingem nekem is, jól magamra is veszem.
Követelni a statisztikát? Ahh, hogyan is tehetnénk, amikor igy is több, mint megtisztelő, amit az oldalért teszel.
Jó úttörő mindig példát mutat, ha nem is piros nyakkendővel, de piros fotóval hamarosan jelentkezem.

rajli · http://rajlicska.blogspot.com/ 2009.05.11. 20:59:39

Köszönöm én is az összesítést! Sajnálatosnak gondolom, hogy egy névnapi köszöntőhöz (amely lehet, hogy teljesen rossz) az ünnepelten kívül senki nem csatlakozik! Ezért töröltem a fotót (remélem nem megbántva az ünnepeltet) ilyen mérvű közönyt még nem tapasztaltam ezen az oldalon. Igazad van, hogy én egy kicsit sokat foglalkozom a saját bloggommal (igaz jól esett volna egy odabökött megjegyzés, (hogy lássam, hogy figyeltek ott is rám). Nektek jó fotósoknak ez természetes, de nekem sokat jelentene! Na mindegy, igyekszem továbbra is a magam alacsony szintjén jó fotókat feltölteni!
Laci

Marla Singer (Nóra) · http://balazsnora.hu 2009.05.11. 21:31:59

Avatart avarunk. avarom mondani, akarunk.:)
És azt is avarom mondani, hogy a depis / önmarcangolós / kissebrendűségi komplexusos, másokat hibáztatós bejegyzéseket is hanyagoljuk.
Szerintem inkább csak töltsünk föl. Vidáman.
Laci, nyugodtan moderáld ezt ki, ha úgy tetszik.

Főfüge · http://sonaj51.blogspot.com/ 2009.05.13. 18:21:15

Az a helyzet, hogy én időben elküldtem a postagalambot, de a levéllel együtt visszajött, jó nagy késéssel. Mikor kérdeztem tőle, hogy hol voltál ennyi ideig, csak egy flegma választ kaptam: Kecskeméten is vannak galambok, és különben is tavasz van! Most már értem, mert ül a tojásain!

Köszönöm az áprilisi értékelést. Természetes, amit leírtál az igaz, és szerintem, ezt mindenki érezte is. Ez egy ilyen hónap volt. Személy szerint én igazából nem aggódnék, mert egyszer fent, máskor lent. Azon kívül biztos vagyok benne, hogy a jövő, az ilyen kis műhelyeké, ahol, az azonos gondolkodású, egymás fejlődését segítő, (bármilyen szinten) egymást kiegészítő emberek picinyke klubja lesz. Majd persze kiforrja magát a dolog. Nagyon az elején vagyunk, mármint a digitális fotózásnak és a közzétételnek. Gondoljatok bele, tíz éve, még nem igazán! Most mindenki fotózik, és ami nem jó dolog szerintem, nagyon sokan elterítik a képeiket. Felületet növelnek, mindenhol ott akarnak lenni, s lehet, hogy így nincsenek sehol. Meglátjátok, Ti még fiatalok vagytok, ki fognak alakulni híres fotógalériák, iskolák, ahol nem a mennyiség, hanem a minőség lesz a lényeg. Nagyon fontos dolog, hogy a tagok személyesen is ismerik egymást, találkoznak, beszélgetnek, kirándulgatnak, stb. Egyre több ilyenre van igény, pl. a héten, Székesfehérváron.

Látogatók itt eltöltött ideje. Ez is relatív. Én nagyon sok fotót nézek egy héten, rengeteg hazai és külföldi oldalt nézegetek, sok képet ismerek, de ha bemegyek egy oldalra és látom, hogy nincs változás, illetve azok a képek vannak, amit már szinte mindenhol látok, akkor megyek tovább. A mért időm pár másodperc. Ahol vannak újdonságok, ott elidőzök, és többször visszamegyek.

Látogatók száma. Kb. annyi amennyit, mi megyünk máshová, szerintem. Írom ezt úgy, hogy fogalmam sincs a Ti szokásaitokról, de leírom az enyémet. A honlap és blogok közül, én a blogokat részesítem előnybe, még pedig azért, mert azonnal látom a változást. Látom, hogy van e új kép, vagy nincs, még a honlapon van 6-8 kategória, s ha az alkotó úgy gondolja, hogy felrak egy új képet, akkor az összest végig kell néznem, időnként 100 képet is, s akkor még nem is biztos, hogy megtalálom a legújabbat, sőt az is lehet, hogy nincs is új képe! Javaslom a HONLAPOSOKNAK, hogy gondolkozzanak el ezen!
Tehát látogatom a blogokat, és ha van időm, akkor 30-40 képhez is írok. A magyaroknak többet és részletesebben, a külföldieknek, csak röviden, általában angolul: szép, tetszik, jó, nagyszerű, gratulálok. 2-3 napon belül megemelkedik a látogatottságom, hogy ez mire jó, ill. mire lesz majd később jó (mert van egy tervem a blogommal. TITKOS!) azt nem tudom.
A Rajlinak átadtam az ötletem, azóta Őhozzá is mennek, különben miért mennének?
Utolsó ilyen akción, már a Látó-kör linkjét is elhelyeztem. 18x ez az ötlet? A blogomban a linkek között van egy olyan, hogy „nemzetközi” ott a jobb oldali oszlopba országok szerint vannak a fotósok. Rengeteg. Próbáljátok meg. S ha már ott jártok, akkor hogy is mondta a rajli? Bökjetek oda valamit! Itt jegyezném meg, hogy semmi különöset nem láttok, mert azok itt is fenn vannak, bár nem leltároztam!
A blogomat és a Látó-kört nem keverem! Különösen nem az utóbbi kárára, erről egyszer már írtam.

A durcikázóknak meg üzenem, hogy nyugodjanak le! S itt szeretném bejelenteni, hogy ezután, a NÉVNAPI és a SZÜLETÉSNAPI képeimhez az üdvözlő csatlakozásokat nem engedélyezem! NEKTEK IS VAN FÉNYKÉPEZŐGÉPETEK! (Ez szintén egy feltöltésemelő intézkedés)

Tehát az áprilisi helyzetért, ami nem vészes szerintem, keményen kivettem a részemet! Én is el szoktam gondolkodni, ha nem, vagy kevés értékelést kapok. Általában jogos! Nem csodálom, ha eláll a szavatok! Vagy ezért, vagy azért.

Most befejezem, elég a dumából, megkezdem a TŐTTÉST. Egészségetekre!
süti beállítások módosítása