A bejegyzés trackback címe:

https://lato-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr5910984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Főfüge · http://sonaj51.blogspot.com/ 2009.01.29. 20:27:26

Nagyon szép fotó! Mehet is a kiállításra!

rajli · http://rajlicska.blogspot.com/ 2009.01.29. 20:40:17

Köszönöm János! Az "ellenséges " oldalon ez 300.-ik feltöltött fotóm!

Kir_Royal · http://www.kiralylgy.hu 2009.01.29. 21:50:13

Finom kis fotó (a keret viszont felejtős).

tutajos_g · http://tutajos.fotosblogja.hu 2009.01.30. 22:09:58

Rajli, a kép kétségtelenül mutatós és hangulatos, de értékeinek elismerése mellett, a kép apropóján szeretnék szóbahozni valami általánosabb dolgot.

Őszintén megmondom: engem mindig zavar, ha a kompozíció ilyen fokú "mérnöki" precizitással van megszerkesztve. Ha pixelre pontosan a sarokból indul ki a kép egy meghatározó vonala. Csökken a "művészi varázsa", a spontaneitása, a természetes lendülete, ha kiabál róla, hogy utólag, egy képzeletbeli mérnöki asztalon, "hideg fejjel" igazították épp ilyenre.

Tudom, hogy "trendi" dolog lett így vágni a képeket (főleg makrókat és tájképeket), de nem örülök neki, mert szerintem távol áll a művészet lényegétől. Klasszikus képzőművésztől (legyen az fotós vagy festő) nem is látok sose ilyen megoldást.

Többre értékelem, ha a fotós -- a kompozíció lényegének megtartása mellett -- legalább a látszatát megőrzi a spontaneitásnak, a "meglátni és megmutatni" illúziójának. A tipikus kompozíciós mintákat (sarokba futás, átlós szerkesztés, harmadolás, aranymetszés stb.) fontosnak tartom, de nem lenne szabad ennyire szó szerint venni őket, még akkor sem, ha a dolog -- mint a digitális fotónál -- utómunkával triviálisan megvalósítható.

Mindezt már több képnél elmondtam "odaát", de sose reagált rá érdemben senki. Őszintén kíváncsi vagyok a Ti véleményetekre e kérdésben, mert mindig is tiszteltem és becsültem esztétikai mércéteket.

Gábor

rajli · http://rajlicska.blogspot.com/ 2009.01.31. 09:28:52

@tutajos_g: Gábor!
Köszönöm a részletes hozászólásodat! Megértem az indokaidat is. Visszakérdeznék! Ebben az esetben , hogyan helyezted volna el a növényt a fotón,hogy a termés jó helyre kerüljön (jó a szárat valóban nem kellene pontosan a sarokból indítani, de ha csak egy kicsivel indítod mellőle az szerintem még rosszabb, mert trehányságnak néz ki)Valóban én igyekszem, mindig hasonló elvek szerint elkészíteni a fotóimat. Igaz én nem is tartom magam fotósnak, legfeljebb iparosnak. Valószínűleg, ezért is igyekszem ragaszkodni a "mankókhoz"!
A többi fotóstársam sokkal tehetségesebb ezen az oldalon (is), kíváncsi lennék az Ő véleményükre is ebben a témában!
Laci

tutajos_g · http://tutajos.fotosblogja.hu 2009.01.31. 11:00:53

Nagyjából ugyanígy helyeztem volna el, de nem ennyire pontosan. Szerintem nem trehányság, ha közel a sarokhoz, de a keret alsó vonaláról indul. Úgyis van a szárnak egy kis íve. Elég, ha az ív (közepe) tart a sarok felé.

Még egy dolog. Hasonló téma esetén, hacsak lehetséges, szeretek olyan látószöget keresni, amelyben a keretet metsző fő vonalak (ez szinte mindig a szár) kiesnek az élességi tartományból. Ezzel a figyelmet nem vonják annyira magukra.

Mondom ezt én, aki sokkal kevesebb makrót fotózott, mint Te... De hallgassuk meg a többieket!

Gábor

rajli · http://rajlicska.blogspot.com/ 2009.01.31. 11:41:40

@tutajos_g: Köszönöm szépen a jó tanácsokat!
Laci

aries31 · http://grefafatermekek.blogspot.com 2009.01.31. 12:36:01

Finom érzéki fotó nagyon hangulatos háttérrel. Nagyon szépen kiemeli a témát.
Szeretem az ilyen fotóid.
Gabes

gacsi (nonci) 2009.01.31. 20:18:44

Ennél a fotónál a pontos sarokba futtatást nem érzem túlzott precizitásnak, de általában véve egyetértek Gáborral.
Nekem is egyre több olyan fotó tetszik, ahol érezhető a spontanitás.
süti beállítások módosítása