Jeruzsálembe még visszatérek, most Palesztínáról osztanék meg veletek  néhány fotót, és néhány gondolatot.

Palesztína 2.000.000 ember kényszerű otthona.   154 kilóméternyi hat méter magas beton fallal választották el őket 2004-ben családjaiktól, munkájuktól, termőföldjüktől, iskoláiktól. A BBC korabeli cikkjét itt elolvashatjátok.

A Palasztínában élő emberek a turizmusból, zarándoklatból  élnek - ahogy tudnak ... 

Palesztína területén olyan bibliai helyszínek vannak, mint Betlehem,   بيت لحم vagy Jerikó. Mivel  az autonóm területre való bejutás egy turista számára nem egyszerű dolog, (legfőképpen csak szervezetten, buszokkal viszik át az utazókat a szigorú ellenőrzései pontokon, minket egy belépési engedéllyel rendelkező taxis a határt megkerülve gyakorlatilag becsempészett, ) meglepően kevés utazóval találkozni odabent. Nyomasztó a hangulat, teljes elszigeteltségben és embargóban élnek itt az emberek. Az utcán frissen sütött, fillérekért árult falafel viszont isteni, az emberek kedvesek, és akkor is hálásak, ha csak két dollárért veszel tőlük akármit.

Fotóim a Születés templomában készültek. Az altemplom (amely tulajdonképpen egy barlang,)  padlóján egy ezüst  csillag jelzi a születés-, illetve egy külön oltár-féle  a jászol helyét.

A bejegyzés trackback címe:

https://lato-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr35759035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kir_Royal · http://www.kiralylgy.hu 2008.11.09. 20:02:08

Szép emlékeket ébreszt bennem beszámolód.
1999-ben, amikor én jártam arrafelé, még megtehettük, hogy egy betlehemi szállodában laktunk, de Jerikóba már épp csak le a buszról, körbenézni, fel a buszra, pucolás elv alapján tudtunk bejutni. Viszont a vezetőnk némi telefonálgatás után szerzett engedélyt arra, hogy felmenjünk a Golán-fennsíkra.
Az az arab-portré középen egészen jól sikerült!

tesztfoto · http://members.upclive.hu/falcsik.tamas 2008.11.09. 21:23:33

Fantasztikus út lehetett, jó nézegetni a képeket.

PekZo 2008.11.10. 22:15:50

Szeretem ezeket a képes beszámolókat, emberiek, közelebb hozzák az adott országot, mint egy útikönyv.

Főfüge · http://sonaj51.blogspot.com/ 2008.11.12. 21:35:17

Szép és érdekes fotók, a világ azon részéről, amiről kevesebb IGAZAt lehet megtudni, mint a Marsról, pedig az ügyben is hazudnak rendesen!!!
Jó lenne beszélgetni a képen látható emberekkel!
süti beállítások módosítása