Én már láttam. Fantasztikusan gazdag, különlegesen jól megrendezett, emlékezetes kiállítás.

(Forrás: www.stop.hu, www.mapplethorpe.org. Kép: Mapplethorpe: Selfportrait1.)

Először ad otthont fotókiállításnak a Szépművészeti Múzeum: a budapesti intézményben péntektől világhírű fényképészek emberábrázolásain keresztül mutatják be a művészeti ág esztétikai és technikai fejlődését.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója a sajtó képviselőinek tartott csütörtöki bemutatón elmondta: kiállítják mások mellett André Kertész, Robert Capa, Man Ray, Henri Cartier-Bresson, valamint Robert Mapplethorpe alkotásait.

Az augusztus 24-ig megtekinthető, Lélek és Test - Kertésztől Mapplethorpe-ig a fotográfia legnagyobb mestereinek szemével című tárlaton 90 - felerészben magyar és külföldi - fotóművész több mint 220 műve tekinthető meg.

Baán László kifejtette: a Szépművészeti Múzeum szakítva a hagyománnyal nem kronologikus vagy monografikus kiállítást rendezett. A látogatók hat tematikus csoportban a fotóművészet kiemelkedően rangos alkotásait tekinthetik meg, az emberi létezést meghatározó dualitás - test és lelek - szerint követhetik nyomon a fotótörténet esztétikai, technikai változásait az 1800-as évek végétől napjainkig - fogalmazott a főigazgató.

Megemlítette, hogy a kiállítás törzsanyagát a Magyar Fotográfiai Múzeum kölcsönözte, de a New York-i Modern Művészetek Múzeumából (MoMA), a párizsi Pompidou Központból, a kölni Ludwig Múzeumból és a világ legrégebbi fotográfiai múzeumából, a George Eastman House-ból is érkeztek művek.

Baán László kérdésre válaszolva azt mondta, a Szépművészeti Múzeumban nem akarnak önálló fotógyűjteményt kialakítani. Mint rámutatott a Magyar Fotográfiai Múzeum méltatlan finanszírozási helyzetét kellene rendezni. Reményét fejezte ki, hogy a kiállítás révén a magyar fotóművészetre nagyobb figyelem irányul mind a közönség, mind a kultúrpolitika részéről.

Baki Péter, a kiállítás kurátora, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója arról szólt, hogy a tárlaton az öt híres magyar származású fotográfus, úgy mint André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassai Halász Gyula, Robert Capa, valamint Martin Munkácsi olyan munkái is megcsodálhatók, amelyek eddig a magyar szakmai közönség számára is ismeretlenek voltak. Megjegyezte: arra törekedett, hogy a magyar alkotók és kortársaik munkái között párhuzamot vonjon, egységes kontextusba helyezze őket.

A tárlaton a Test maga című részben a társadalmi állapotok változásával összefüggően a test ábrázolásának változásait figyelheti meg a közönség. A Számkivetve című egységben a társadalom perifériáján élőkről készült alkotások láthatók a szociofotóktól a tényfeltáró képekig. Az Egyedül című részben a magány, az egyedüllét és a halál különböző aspektusokból készült művészi ábrázolása kerül középpontba, míg az Együttlét elnevezésű kiállításrészben az emberi kapcsolatok sokféleségét mutatják be a munkák. Az Én-képek című részben háromféle portréval találkozhat a látogató: az első csoportba azok az alkotások tartoznak, ahol saját magát fényképezte a fotográfus, a másodikban egy pályatárs által készített portrék láthatóak, a harmadik részben pedig azokat az alkotásokat gyűjtötte egybe a kurátor, ahol az alkotó művészeti céllal fényképezte le modelljét. Az utolsó, a Pusztítás démona című egységben a háborús borzalmak dokumentálásának történetét és legfontosabb alkotásait ismerhetik meg az érdeklődők a Szépművészeti Múzeumban.

 

 


A bejegyzés trackback címe:

https://lato-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr79512503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesztfoto · http://members.upclive.hu/falcsik.tamas 2008.06.10. 10:06:55

Köszönet az információért, az egyik nap megnézem a kiállítást.

Kir_Royal · http://www.kiralylgy.hu 2008.06.10. 11:37:48

Zitalmával és Aramiss-sal ma mi is megnézzük, de mi lenne, ha valamikor a nyáron, egy szép hétvégi napon együtt is elmennénk?

Aramiss 2008.06.10. 14:44:46

csatlakozom a lelkesedéshez : )

Marla Singer (Nóra) · http://balazsnora.hu 2008.06.10. 17:16:12

Én is!
Sőt: Szívesen szervezek egy kirándulást a kis csapatnak az André Kertész Múzeumba.
www.museum.hu/museum/index_hu.php?ID=546
A ház, ahol ifjú korában sok időt töltött, Szigetbecsén van, és előzetes bejelentkezés alapján látogathtó. Személyes tárgyai mellett több, mint száz fotója is megtekinthető itt.
A falu a Csepel-szigeten található, nem messze a nyaralónktól, a Soroksári Duna partján. Milliószor elmentem mellette, de benne még nem jártam soha én sem. Hagulatos hely, strandolással, kocsmalátogatással, kirándulással hosszabb időt is eltölthetünk itt.

Kir_Royal · http://www.kiralylgy.hu 2008.06.10. 22:55:09

Láttuk a kiállítást.
Első benyomás: remek, nagyszerű, szuper. Feltétlenül megnézném még egyszer (vagy akár többször is). Néhány legendás nagy kép is ki van állítva, és van egy-két új felfedezésem is.
Az André Kertész Múzeum meglátogatása is remek ötlet.

PekZo 2008.06.12. 07:24:42

Tervben van, örülök, hogy jókat írtok róla.
süti beállítások módosítása