Izekre szedve 1

rajli

2008.05.14. 23:19

Amennyiben jól értem Tüskét akkor ennél a fotónál a csiga feje és a háza is aranymetszésben van. Ettől függetlenül számomra középre szerkeszett. Akkor ez mégis aranymetszésben van és jó?

A bejegyzés trackback címe:

https://lato-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr5469271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ET- · http://lorantmarton.blogspot.com/ 2008.05.15. 10:27:37

Eggyel alább KLaci bejegyzése alatt kifejtettem kicsit bővebben véleményemet az aranymetszésről.
Az aranymetszés egy csodás természet szülte dolog, de önmagában kevés. Attól hogy egy képen valami az aranymetszésbe esik még nem törvényszerű hogy attól jó is lesz.
Ez a kép például kompozícióját tekintve elég lapos, ahogy egyik tanárom mondaná lötyögős, bizonytalan. Hiába erőszakolható rá az aranymetszés ez a csiga csak úgy ott van a képen. Nem tart semerre. A szár amin mászik nagyon picit dől, ami tovább növeli a bizonytalan érzést. Erre szokták mondani, hogy ferde, miért nem korrigáltad ki. :) És többé kevésbé joggal, hisz ezt az érzést kelti a kép. Ha valamit döntünk döntsük annyira, hogy azon látszódjon a szándékosság.
Ezen felül kicsit jobbra dől a kép. A szára két részre osztja a teret, a jobb oldal sötétebb és ez által súlyosabb is, plusz a csiga háza is jobbra huzza a képet.
Emiatt baloldalt kicsit több teret hagytam volna biztosítva ezzel az egyensúlyt.
Az aranymetszés fontos dolog, de mindig torz eredményt szül ha valamit csak egy oldalról vizsgálunk meg. :)

Kir_Royal · http://www.kiralylgy.hu 2008.05.15. 10:48:21

Teljesen egyetértek Tüskével! Az, hjogy az aranymetszésbe szerkesztés segít a kép nyugalmas kompozíciójának kialakításában tény, de egyrészt nem biztos, hogy minden esetben a nyugalmas kompozícióra kell törekedni, másrészt fontos eldönteni, hogy mit is akarunk hangsúlyozni, fontossá tenni. Ennél a két képnél (csak mellesleg jegyzem meg, hogy nyugodtan lehetett volna egyetlen bejegyzésbe tenni a kettőt ...) az a kérdés, hogy fontos-e annyira a csigaház, hogy az legyen a központi elem. Ráadásul a kép egészéhez képest olyan nagy "tömege" van, hogy nem is lehet igazán eldönteni, hogy a felezőben vagy a harmadolóban (aranymetszésben) van-e. (Mellesleg: erős vágással kétoldalt működőképessé lehetne tenni a képet a gravitáció elleni küzdelem jegyében.)

tesztfoto · http://members.upclive.hu/falcsik.tamas 2008.05.16. 13:12:17

A két kép közül nekem ez tetszik jobban.
süti beállítások módosítása