A Magyar Fotográfiai Múzeumban, Kecskeméten, január 9-én nyílik, és március 15-ig látogatható Berekméri Zoltán kiállítása.

Berekméri Zoltán: L'art
(forrás: www.fotomuzeum.hu)

Amint a kiállítási meghívóról megtudhatjuk, Berekméri Zoltán 1923-ban született Kecskeméten, és 65 éves korában halt meg. Fiatal korában postatisztviselőként dolgozott Békéscsabán (ennek emlékére vette fel az ő nevét a helyi fotóklub). Ezt követően a Magyar Irodalmi Múzeum fényképésze lett, ahol reprodukciók, enteriörök, műtárgyfotók tízezreit fotografálta 1958 és 1978 között.

Fotográfusként Kálmán Kata felfedezettje. Már korán elismerést szerzett képeivel, abban az évben, amikor érettségizett, elnyerte a "Magyarország Diákfényképező Bajnoka" címet. AFIAP és EFIAP címmel kitüntetett fotóművész. (A FIAP a fotóművészek talán leginkább elismert nemzetközi szervezete. Az említett két cím az általuk adott hét szintű elismerés fokozatait jelenti.) Gentben és Rio de Janeiroban bronzérmet nyert a képeivel.

Berekméri Zoltán: Lóversenytér
(forrás: www.artportal.hu)

Fő műfaja a tájkép, a csendélet, a zsáner. "A személyiség mikorvilágának fotográfusa, akit nem érdekel a szociografikus valóság." - mondta róla Vadas József.

2003-ban, a Magyar Fotográfusok Házában rendezett kiállításának meghívójában Kincses Károly által írt mondatok minden bizonnyal jó ajánlást jelenthetnek most a most nyíló kecskeméti tárlat iránt érdeklődők számára is:
"Most egy hónapig csak az jöjjön a Kismanó kiállítótermébe, csak az nézze meg Berekméri Zoltán kiállítását, aki vállalja, hogy taszítja, ami ma itt körülveszi, akinek elege van a trendi dolgokból, a való világból, és ebből az egészből, amit erőnek erejével le akarnak eröltetni a torkunkon.
Csak az jöjjön, aki örömét leli egy-egy csendes pillanatban, aki tud örülni egy furcsa fénynek, szép formának, csak az jöjjön, akit a klasszikus fekete-fehér fotográfia gyönyörködtet.
A többiek? Tegyék a dolgukat."

Az érdeklődők figyelmébe ajánlom még Kincses Károly "Szegény, szegény Berekméri" című írását, és természetesen magának a kiállításnak a megtekintését.

A bejegyzés trackback címe:

https://lato-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr47853303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Főfüge · http://sonaj51.blogspot.com/ 2009.01.03. 01:35:46

Köszönöm a tájékoztatást!

Főfüge!

aries31 · http://grefafatermekek.blogspot.com 2009.01.03. 07:14:30

Örülök, hogy feltetted.
Tetszik a leírottak alapján kiderülő fotós nézete és egyénisége.
Gabes
süti beállítások módosítása