A bejegyzés trackback címe:

https://lato-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr75375202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zitalma-Parfüm 2008.03.10. 22:47:01

A discó halálát ilyen kegyesen még senki nem ábrázolta.
Hamvak az urnában emlék a dokumentumon, szöggel jelölve az élet szivét!

Azért szeretnék tőled is hallani majd egy két magyarázatot a számomra még nem egészen világos szimbólumokra.-))
A fotó mint mindig hibátlan!

Főfüge · http://sonaj51.blogspot.com/ 2008.03.11. 00:55:34

Gratulálok!

Ez egy nagyon mai Vanitas kép.

Izgalmas egy téma. A hiábavalóság egyik ábrázolás módja, bár mi az, hogy hiábavaló?
Mindennek oka van!
Azért ezt olvassátok végig, már aki érti! Én felét se!
www.book-of-thoth.com/sections-viewarticle-722.html

Érdekes és én is felteszek egy Vanitas
képet.

Főfüge

-kadris- 2008.03.11. 07:17:39

És érzem és tudom, de nem jön ki! Mindennek a konkrét pontos helye! A Te képeidben nem kell keresni a történetet, árad felénk! és jó olyanoktól tanulni, mi Te!

saturninus 2008.03.11. 11:08:05

A diszkó végnapjai!
Az egyik kedvenc filmem, bár kevesen ismerik... :)

a szimbolika egyébként a XVI-XVII. században oly népszerű ún. "vanitas" képek jelképrendszerére épít: az élet örömeinek tűnékeny mivoltára, a halál elkerülhetetlenségére és minden élmény hiábavalóságára emlékeztető csendéletek állandó szereplői voltak a koponyák, rotható gyümölcsök, buborékok, hangszerek, tudományos eszközök, hervadó virágok, stb.

ezt próbáltam kicsit újraértelmezni.

köszönöm a kommenteket!
kadris, mit értesz az alatt, hogy "nem jön ki"?

Főfüge, örülök, hogy "megihlettelek"... :)

PekZo 2008.03.11. 13:29:18

Dance or not to dance, that is the question.
Tényleg ihlető a kép.

Kir_Royal · http://www.kiralylgy.hu 2008.03.11. 14:00:38

Szíves engedelmeddel idemásolom Szeifert Juditnak az "élet és irodalom" c. újság 2007. május 18-ai számának egy kis részletét, hogy eligazodást nyújtson a magyarázatot keresők számára:
"A vanitas szó, amely már az Ószövetségben is előfordul, a földi dolgok hiábavalóságát, értéktelenségét és mulandóságát jelöli. A középkorban a vanitas-gondolatkör egyre nagyobb hangsúlyt kapott, amelynek következtében különböző képtípusok alakultak ki. Ezek az úgynevezett vanitas-képek: a halál, a haláltánc, a három élő, három holt, a tánc az aranyborjú körül, a világ fejedelme, a világúrnő, illetve ebbe az összefüggésbe tartoznak az életkorok ábrázolásai is. Ilyen értelemben egy életszakasz összefoglalásához adekvát tematikai választás a vanitas.
A legfontosabb vanitas-szimbólum a koponya (vagy halálfej). Másrészt a vanitasra az idő folyamatosságát jelző elemek (például homokóra, pókháló, épületrom) és a mulandósággal szembesítő motívumok (például tükör, hervadó virágok, szappanbuborék) utalnak a különböző korok képi ábrázolásain."

-kadris- 2008.03.12. 07:09:49

Csak annyit, hogy zita előttem megfogalmazta, de te leis írtad korhűen a mondanivalót. Belőlem nem jött ki szavakban:) Isteni a képed, bár valóban lehet, hogy a pokolra jutok!:)
süti beállítások módosítása